De Rode Duivels zijn terug: de nationale ploeg

België maakte opnieuw een indrukwekkende indruk. © APA/afp / ANGELOS TZORTZINIS

Met een overtuigende prestatie maakte België een indrukwekkende comeback in het EK-toernooi na een schokkende openingsnederlaag. De op de derde plaats geplaatste WK-spelers van 2018 versloegen zaterdag in Keulen terecht met 2-0 (1-0) en hebben de voortgang op de laatste speeldag in eigen hand.

Youri Tielemans in de 2e minuut en aanvoerder Kevin De Bruyne (80) scoorden de overwinning voor de Rode Duivels, die net als alle andere ploegen in Groep E nu drie punten op zak hebben. Dat betekent dat er komende woensdag (18.00 uur) een spannende finale wacht om een ​​plek bij de laatste 16. België neemt het vervolgens op tegen Oekraïne in Stuttgart, Roemenië tegen Slowakije in Frankfurt.

In amper 73 seconden kwam Tielemans met een laag schot op voorsprong, nadat hij een assist kreeg van Romelu Lukaku. Het was het derde snelste doelpunt in de geschiedenis van het EK, wat ook koning Filip van België op de tribunes in vervoering bracht. De Roemeense ploeg, die het toernooi begon met een overtuigende 3-0-zege tegen Oekraïne, liet niet lang op zich wachten.

België nam als eerste de leiding. © APA/afp / ANGELOS TZORTZINIS

Radu Dragusin kreeg al drie minuten later de kans om snel gelijk te maken, maar zijn kopbal zeilde over de lat van de Belgische doelman Koen Casteels. De Rode Duivels waren echter sterker en Lukaku maakte op nog geen kwartier tijd de 2-0. Het schot van de machtige spits werd echter op het laatste moment geblokt door de Roemeense verdediger.

Even later werd de inzet van Lukébakio gered door Florin Nita, die briljant reageerde op het Roemeense doelpunt. De 36-jarige behoedde zijn ploeg na een halfuur voor een nieuwe achterstand met een spectaculaire redding tegen Jérémy Doku.

Onder leiding van zorgvuldige balverdelers De Bruyne en Amadou Onana beukte België meedogenloos op het doel van zijn rivalen, die 24 jaar geleden als eerste en als laatste de knock-outfase van een Europees kampioenschap bereikten. In de afwerking waren ze echter minder efficiënt, waardoor ze met een lichte voorsprong de rust in gingen.

Het doelpunt van Lukaku werd afgekeurd vanwege nipte buitenspelpositie. © ANSA / ANNA SZILAGYI

Zelfs na de veranderingen hield het team van Tedesco het tempo vast. De Bruyne had de voorsprong nog twee keer kunnen vergroten, maar de ster van de Engelse kampioen Manchester City had aanvankelijk pech. Ook Doku slaagde er niet in zijn voorsprong uit te breiden. Zijn schot belandde na ruim een ​​uur in het zijnet. Niet lang daarna mikte Lukaku beter, maar stond buitenspel toen De Bruyne de bal passeerde. Lukaku kreeg maandag tegen Slowakije al twee doelpunten afgekeurd.

Doelman met assist

Het voordeel van België was dat het bijna wraak nam toen de kopbal van Onana opnieuw werd gered door Dennis Man. Maar Casteels redde tegen de vrije Roemeen. De Belgische doelman schitterde niet alleen achterin: zijn lange bal over de top belandde voor De Bruyne, die tien minuten voor tijd de beslissing nam.