De Bruyne zorgt voor 2-0 overwinning van België op Roemenië, zodat hun Euro 2024-reis volgens plan verloopt – NewsNation

JAMES ROBSON, Associated Press

20 uur geleden

Romelu Lukaku uit België viert feest na het scoren van een doelpunt dat later werd afgekeurd in de Groep E-wedstrijd tussen België en Roemenië tijdens het Euro 2024-voetbaltoernooi in Keulen, Duitsland, zaterdag 22 juni 2024. (AP Photo/Martin Meissner)

KEULEN, Duitsland (AP) — Kevin De Bruyne scoorde en België begon zijn EK-campagne na zaterdag met 2-0 te hebben verslagen van Roemenië.

De op de derde plaats geplaatste Belgische ploeg schudde de schok van het verlies tegen Slowakije in hun opener van zich af door te reageren met een dominante prestatie voor de Belgische koninklijke familie in het Stadion van Keulen.

Youri Tielemans zorgde in de tweede minuut voor een vliegende start met een doelpunt vanaf de rand van het strafschopgebied.

De Bruyne beëindigde de wedstrijd effectief in de 80e minuut nadat hij profiteerde van de lange trap van de Belgische doelman Koen Casteels.

Alle vier de teams in Groep E hebben drie punten, wat betekent dat het allemaal voor het oprapen ligt in de laatste speelronde van woensdag.

Terwijl België won, was er grotere frustratie voor Romelu Lukaku, wiens derde doelpunt op dit EK door de VAR werd afgekeurd.

Toch stond hij centraal in de goede start van zijn ploeg toen hij de bal voor Tielemans legde en scoorde met een laag schot vanaf de rand van het strafschopgebied.

Dit is wat België nodig had nadat de Slowaakse schoonheid de mogelijkheid opperde van een vervroegde exit uit een groot toernooi na een crash in de groepsfase van het WK 2022.

Het Euro-format, waarbij de vier beste derde geplaatste teams het tegen elkaar opnemen, laat meer ruimte voor fouten. Maar nu de herinneringen aan Qatar nog vers zijn, zou een nieuwe nederlaag het vertrouwen vernietigen van een team dat bekritiseerd werd omdat het in het verleden niet aan de verwachtingen kon voldoen.

Het doelpunt van Tielemans leek de druk te verlichten en België controleerde het restant van de helft met 67% balbezit.

Lukaku dacht na rust te hebben gescoord, maar de VAR stelde dat hij buitenspel stond voordat hij een schot langs de Roemeense doelman Florin Nita loste.

Hoe langer de wedstrijd duurde zonder dat België een tweede doelpunt scoorde, hoe meer de spanning opliep.

Dennis Man had de score gelijk kunnen maken toen hij richting doel rende, maar werd tegengewerkt door Casteels.

De doelman gaf vervolgens een lange pass naar de frontlinie, waarop De Bruyne reageerde en in het doel schoot.

Onder leiding van de voormalige Belgische coach Roberto Martinez schoof Portugal door naar de knock-outfase na een 3-0 overwinning tegen Turkije in Groep F. Georgië pakte zijn eerste punt in een groot toernooi na een 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië en heeft dat nog steeds hoop op kwalificatie. doorgaan.