De Bruyne leidde de 2-0 overwinning van België op Roemenië en zette daarmee de Euro 2024-campagne op het goede spoor

KEULEN, Duitsland (AP) – In het bijzijn van de Belgische koninklijke familie bezegelde koning Kev de overwinning.

België schudde de schok van zich af verloren van Slowakije in hun openingswedstrijd van het EK door Roemenië zaterdag met 2-0 te verslaan.

Het doelpunt van Kevin De Bruyne in de tweede helft maakte de overwinning compleet nadat Youri Tielemans in de tweede minuut scoorde in het Stadion van Keulen.

Toeschouwers waren Koning Filip en Koningin Mathilde van België.

“We weten wat we moeten doen. We moeten winnen, anders gaan we naar huis”, aldus De Bruyne. “Ik zal er alles aan doen om de spelers op het goede spoor te houden.”

Dit is wat België nodig had nadat de Slowaakse schoonheid de mogelijkheid opperde van een vervroegde exit uit een groot toernooi na een crash in de groepsfase van het WK 2022.

Tielemans bezorgde de nummer 3 van de wereld een flitsende start met een doelpunt vanaf de rand van het strafschopgebied. De Bruyne zette de lange trap van Belgische doelman Koen Casteels in de 80e minuut direct om.

Het resultaat betekent dat alle vier de teams in Groep E drie punten hebben en allemaal voor het oprapen liggen in de laatste speelronde van woensdag, wanneer België tegen Oekraïne speelt en Roemenië tegen Slowakije.

“Ik ben erg opgelucht dat we deze wedstrijd hebben gewonnen. “Het was heel belangrijk om de drie punten te pakken”, aldus de Belgische coach Domenico Tedesco.

Terwijl België won, was er grotere frustratie voor Romelu Lukaku, wiens derde doelpunt op dit EK door de VAR werd afgekeurd.

Toch stond hij in het middelpunt van de belangstelling tijdens een uitstekende start van zijn ploeg bij het opzetten van Tielemans, die een laag schot afvuurde vanaf de rand van het strafschopgebied.

België is bekritiseerd omdat het in het verleden niet aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen, en hun openingsnederlaag zal het vertrouwen van de ploeg voorafgaand aan de wedstrijd van zaterdag niet ten goede komen.

Het doelpunt van Tielemans leek de druk op te voeren en België controleerde het restant van de eerste helft met 67% balbezit.

Lukaku dacht na rust te hebben gescoord, maar de VAR stelde dat hij buitenspel stond voordat hij langs de Roemeense doelman Florin Nita schoot.

Hoe langer de wedstrijd duurde zonder dat België een tweede doelpunt scoorde, hoe meer de spanning opliep.

Dennis Man had de score gelijk kunnen maken toen hij richting doel rende, maar werd tegengewerkt door Casteels.

De doelman gaf vervolgens een lange pass naar de frontlinie, waarop De Bruyne reageerde en in het doel schoot.

Tedesco vindt dat zijn team er te lang over deed om de overwinning veilig te stellen.

“Vier of vijf doelpunten maken vanavond is mogelijk”, zei hij. “Het is belangrijk om kansen te creëren, maar je moet de wedstrijd zeker vroegtijdig beëindigen.”

Onder voormalig Belgisch coach Roberto Martinez schoof Portugal door naar de knock-outfase na een Met 3-0 gewonnen van Turkiye in Groep F. Georgië pakte daarna de eerste punten in een groot toernooi Tsjechië tekenen 1-1 en heb nog steeds hoop op vooruitgang.