Belgische vrouwen scoorden 7 doelpunten tegen Nieuw-Zeeland, Engelse mannen voerden de ranglijst aan met een overwinning op Spanje

De FIH Hockey Pro League-actie gaat door in Londen en Antwerpen met 4 herenteams en 4 damesteams in actie. De Engelse en Belgische vrouwen, die hun thuisminitoernooi met nederlagen begonnen, gaven het thuispubliek vandaag volop te juichen. GB Women overleefde een comeback in de VS en pakte alle drie de punten in een 4-2 overwinning, terwijl de Red Panthers Nieuw-Zeeland met 7-0 versloegen in een vrijwel vlekkeloze prestatie. In de herencompetitie won Groot-Brittannië de tweede wedstrijd op rij met 3-0 van Spanje en bereikte daarmee de top van het klassement met een voorsprong van twee punten op India. De Red Lions zetten hun goede vorm voort door met 3-1 te winnen van de Nieuw-Zeelandse mannen, die nog steeds onderaan het mannenklassement wegkwijnen.

(Vrouwen) Groot-Brittannië vs. VS 4-2

Engeland scoorde twee doelpunten in de eerste tien minuten door voorin omzet af te dwingen. Fiona Crackles kwam in de cirkel en schoot in de 4e minuut langs Bing in het Amerikaanse doel, en Hamilton verdubbelde de voorsprong van GB in de 10e minuut na een krachtig schot van rechts dat via de stick van Govaert in het net terechtkwam. Watson voegde een derde doelpunt toe in het tweede kwartaal, maar de VS scoorden tweemaal via Tamer en Ashley Sessa en zorgden voor de comeback. Maar Watson scoorde op de rand van rust en verdubbelde de voorsprong van de gastheren op slag van rust.

Na een hectische eerste helft beloofde de tweede helft veel, maar eindigde in een anticlimax, omdat geen van beide teams de doelpuntenmaker in de problemen kon brengen. USA gaf alles wat ze hadden en was in het laatste kwart dicht bij een paar doelpunten, maar GB wist in de eerste helft tot het einde een voorsprong van twee doelpunten vast te houden en behaalde drie belangrijke punten.

Charlotte Watson werd uitgeroepen tot speler van de wedstrijd en zei: “Een belangrijke overwinning voor ons na het verliezen van de eerste game. We speelden vandaag over het algemeen goed, hoewel ik vond dat we in de vorige wedstrijd ook goed speelden tegen Duitsland, dus het was goed om de overwinning te behalen. Er zaten wat losse momenten in de wedstrijd, maar over het algemeen hadden we het tempo redelijk goed onder controle.”

(Vrouwen) België vs Nieuw-Zeeland 7-0

België kwam uit de poort na een paar dagen geleden de thuisopener te hebben verloren en scoorde twee vroege doelpunten in een tijdsbestek van zeven minuten. Het eerste doelpunt kwam voort uit de afbuiging van Marien op het schot van Struijk, terwijl Struijk het tweede doelpunt scoorde uit een strafcorner, laag naar rechts van de keeper en net binnen de paal. België kreeg veel kansen om de voorsprong uit te breiden, vooral door het schot van Englebert over de paal en uit een reeks strafcorners, maar de stand bleef tot aan de rust op 2-0 staan.

Englebert, die er de hele wedstrijd dreigend uitzag, scoorde uiteindelijk het derde doelpunt voor de Red Panthers die de bal van White ontvingen en zijn schouder lieten vallen om de doelman ertoe te brengen een extra stap te zetten en de bal in het open net te begraven. België scoorde een vierde doelpunt in het laatste kwart toen de voorzet van Marien in het net belandde en de paal van Liz Thompson miste. Nieuw-Zeeland stuurde hun doelman met nog 9 minuten te gaan van het veld en België voegde nog twee doelpunten toe via White en Versavel om de stand op 6-0 te brengen. Nieuw-Zeeland introduceerde hun doelman opnieuw in de laatste vier minuten, maar het maakte niet veel uit, want White scoorde opnieuw dankzij individuele genialiteit.

Charlotte Englebert werd uitgeroepen tot speler van de wedstrijd en zei: “Een goede overwinning voor ons na die nederlaag op de openingsdag. Het publiek hier is geweldig en gelukkig kunnen we een show voor ze neerzetten.”

(Mannen) Groot-Brittannië vs Spanje 3-0

GB en Spanje speelden een doelpuntloos openingskwart, maar er was geen gebrek aan actie, waarbij elk team minstens twee duidelijke scoringskansen creëerde. Ward en Mirallas slaagden er niet in te scoren uit strafcorners, terwijl Payne en Alvarez ook geweldige reddingen van dichtbij maakten. Het tweede kwart leverde een vergelijkbaar resultaat op, waarbij beide teams aanvallen uitwisselden, maar geen van beiden scoorde de openingstreffer toen we de rust in gingen met een gelijke stand van 0-0.

GB opende de score vroeg in het derde kwart toen Nicolas Bandurak scoorde uit een strafcorner. Spanje gooide alles wat ze hadden naar GB, maar kon in het derde kwartaal geen uitweg langs hun verdediging vinden. De kans voor Spanje om het momentum voort te zetten verdween in het laatste kwart dankzij twee gele kaarten van Curiel en Pepe Cunill. Met nog iets meer dan 2 minuten te gaan won GB een strafcorner en Bandurak bracht de wedstrijd buiten bereik van Spanje door een krachtig schot naar de linkerkant van de keeper te lossen. Spanje liet hun doelman los in een laatste wanhopige poging om terug te vechten, maar het was GB die scoorde via een voortreffelijke serie en finish van Lee Morton.

Zach Wallace werd uitgeroepen tot Speler van de Match en zei: “Erg moe aan het einde van die wedstrijd. Spanje is een lastig team om tegen te spelen vanwege hun aanvalsstijl. Een voorsprong van één doelpunt is nooit genoeg, dus ik ben blij dat we uiteindelijk nog twee doelpunten konden maken om de zenuwen te kalmeren.”

(Heren) België vs Nieuw-Zeeland 3-1

België en Nieuw-Zeeland wisselden aanvallen uit gedurende het eerste kwart en hoewel België de betere kansen kreeg, kon geen van beide ploegen de openingstreffer scoren. Maar halverwege het tweede kwart bracht Cosyns de gastheren eindelijk op voorsprong en plaatste zijn strafcorner perfect in de linkerbenedenhoek. De invloed van België in de wedstrijd werd verder vergroot toen Nieuw-Zeeland werd teruggebracht tot 10 man, waarbij Boyde een gele kaart kreeg voor een roekeloze tackle, maar ze waren niet in staat een tweede doelpunt te scoren omdat de gastheren in de rust een voorsprong van één doelpunt namen.

Nieuw-Zeeland maakte vroeg in het derde kwart bijna gelijk via een strafcorner, maar werd afgewezen door een schitterende redding van Loic van Doren. België profiteerde van de gemiste kansen van Nieuw-Zeeland en verdubbelde de voorsprong in de 34e minuut via Luypaert, die scoorde uit de tweede strafcorner van België. Nieuw-Zeeland slaagde erin er één terug te trekken uit hun eigen strafcorner via de terugslag van Kane Russell, maar België herstelde kort daarna hun voorsprong van twee doelpunten toen Dockier de bal door Boccard in de cirkel ontving.

Arno van Dessel werd uitgeroepen tot speler van de wedstrijd en zei: “We waren gisteren niet zo blij met de verdediging, we hadden het gevoel dat we te veel doelpunten tegen kregen. Dus dat was vandaag het focusgebied, dus ik ben blij met dat aspect van de game. We waren niet erg klinisch met onze kansen in de eerste helft, maar we speelden goed met onze pc, dus over het geheel genomen pakken we deze drie punten vandaag.”

Om de huidige stand van de FIH Hockey Pro League te bekijken, Klik hier.

FIH Pro League – 18 juni 2023

Lee Valley Tennis- en Hockeycentrum, Londen (GBR)

Uitslag: Wedstrijd 53 Dames

Groot-Brittannië 4-2 VS

Speler van het spel: Charlotte Watson (GBR)

Scheidsrechters: Alison Keogh (IRL), Duitse Montes de Oca (ARG), Tyler Klenk (CAN-video)

Uitslag: Match 53 heren

Groot-Brittannië 3-0 Spanje

Beste speler: Zach Wallace (GBR)

Scheidsrechters: Tyler Klenk (CAN), Céline Martin-Schmets (BEL), Duitse Montes de Oca (ARG-video)

Sportcentrum Wilrijkse Plein – Antwerpen (BEL)

Uitslag: Wedstrijd 54 Dames

België 7-0 Nieuw-Zeeland

Speler van de wedstrijd: Charlotte Englebert (BEL)

Scheidsrechters: Coen van Bunge (NED), Annelise Rostron (RSA), Xiaoying Liu (CHN-video)

Uitslag: Heren Match 54

België 3-1 Nieuw-Zeeland

Man van de wedstrijd: Arno van Dessel (BEL)

Scheidsrechters: Martin Madden (SCO), Michelle Meister (GER), Xiaoying Liu (CHN-video)