België sluit zich aan bij Groep D-winnaars Frankrijk in kwartfinales van EK 2022

België sloot zich aan bij Groep D-winnaars Frankrijk in de kwartfinales van Euro 2022 na een 1-0 overwinning op Italië in het Academy Stadium in Manchester.

Frankrijk ging in hun laatste groepswedstrijd al de eerste plaats in, maar werd een record van 100 procent ontzegd door de blessuretijdstraf van Dagny Brynjarsdottir in het 1-1 gelijkspel met IJsland.

Hier neemt het PA-persbureau een kijkje in de laatste ronde van wedstrijden van het toernooi.

De zegereeks van Frankrijk eindigt

Melvine Malard scoorde al na 44 seconden, maar Frankrijk bleek niet in staat om hun reeks van zestien wedstrijden te verlengen nadat twee doelpunten in de tweede helft werden afgekeurd.

Malard’s poging in de 68e minuut werd door de VAR afgekeurd nadat hij was afgeweken van een buitenspelpositie en Grace Geyoro’s kans om de wedstrijd twee minuten voor tijd veilig te stellen werd ontkend door een handsbal.

IJsland had zijn kansen, met Sveindis Jonsdottir die in de 11e minuut de lat raakte, maar het nieuws van de voorsprong van België in de andere wedstrijd maakte hun taak nog onwaarschijnlijker.

De zelfverzekerde strafschop van Brynjarsdottir bleek laat en het laatste fluitsignaal betekende dat IJsland het eerste team werd dat in de groepsfase werd uitgeschakeld na alle drie de wedstrijden gelijk te hebben gespeeld.

De Caigny schrijft geschiedenis voor België

Tine De Caigny stuurt België naar kwartfinales (Nick Potts/PA)

Tine De Caigny stortte zich vier minuten in de tweede helft en bezegelde een historische overwinning voor België, dat voor het eerst de laatste acht bereikt.

België had één punt op de score van IJsland en moest ook weerstand bieden aan de aanhoudende druk van Italië, dat via Cristiana Girelli de lat raakte.

Valentina Giacinti verspeelde een van de vele goede kansen voor Italië, terwijl België de spanning kon verminderen toen Tessa Wullaert in blessuretijd de paal raakte.

Het nieuws over het late doelpunt van IJsland zette België op scherp, maar ze wisten de knock-outfase te bereiken in slechts hun tweede optreden in de finale.

Status van vandaag

Het bericht van vandaag

De foto van vandaag

Italië v België – UEFA Euro 2022 Dames – Groep D – Manchester City Academy StadiumBelgische hoofdcoach Ives Serneels viert feest met zijn spelers na de 1-0 overwinning op Italië (Nick Potts/PA)