België keert terug naar het EK met winst op Roemenië – sportnieuws over ijshockey, wintersport en meer

België staat onder druk na een 0-1-nederlaag tegen Slowakije in de tweede wedstrijd van het EK tegen Roemenië. De ploeg van coach Tedesco overleefde dit dankzij een briljante start en een laat doelpunt.

De Belgische voetbalartiesten staan ​​juichend voor hun blok fans en vieren hun eerste overwinning op het EK-toernooi. Met een 2-0 (1-0) overwinning tegen Roemenië maakte het als derde geplaatste team op het WK 2018 in Keulen een indrukwekkende comeback na hun schokkende openingsnederlaag en hebben ze de voortgang op de laatste speeldag in eigen hand. Ook coach Domenico Tedesco leek opgelucht en blij om doelpuntenmaker Kevin De Bruyne een professionele high five te geven. Het is nog steeds mogelijk om de groep te winnen.

Youri Tielemans in de 2e minuut en aanvoerder De Bruyne (80) scoorden en bezorgden de Rode Duivels de overwinning, die nu net als alle andere ploegen in Groep E drie punten op hun naam hebben staan. Dit betekent dat er volgende week woensdag (18.00 uur) een spannende finale waarin gestreden moet worden voor een plaats in de achtste finales. België neemt het vervolgens op tegen Oekraïne in Stuttgart, Roemenië tegen Slowakije in Frankfurt. Volgens Opta is het de eerste keer in de EK-geschiedenis dat alle vier de teams na twee speeldagen drie punten hebben verzameld.

“We zijn tevreden. We hebben natuurlijk geleden. We hadden meer doelpunten kunnen maken. We moeten er nog aan werken. Het eerste vroege doelpunt gaf ons een gevoel van veiligheid”, aldus doelpuntenmaker Tielemans, die de weg naar succes vrijmaakte. Coach Tedesco heeft al eerder benadrukt dat geduld nodig is. “Het scoren na twee minuten gaf ons zeker een boost”, aldus Tielemans.

Vier wissels na een valse start op het EK

Net als de 0-1-nederlaag aan het begin van het EK tegen Slowakije moest België zonder veteraan Axel Witsel spelen. De voormalige professionele Bundesliga-speler van Borussia Dortmund bleef in het teamkwartier en bleef voor de tv voor zijn teamgenoten bidden.

Tedesco roteerde goed na een serieuze start van het toernooi en veranderde zijn basiself naar vier. Jan Vertonghen en Arthur Theate maakten hun eerste optredens op dit EK en ook Tielemans en Dodi Lukébakio mochten starten.

België scoorde al heel vroeg

Tedesco was trefzeker, want na amper 73 seconden kwam Tielemans met een laag schot op voorsprong na een assist van Romelu Lukaku. Het was het derde snelste doelpunt in de geschiedenis van het EK, wat ook koning Filip van België op de tribunes in vervoering bracht.

De Roemeense ploeg, die het toernooi begon met een overtuigende 3-0-zege tegen Oekraïne, liet niet lang op zich wachten. Radu Dragusin kreeg al drie minuten later de kans om snel gelijk te maken, maar zijn kopbal werd door de Belgische doelman Koen Casteels via de lat van richting veranderd.

De Rode Duivels waren echter sterker en Lukaku maakte op nog geen kwartier tijd de 2-0. Het schot van de machtige spits werd echter op het laatste moment geblokt door de Roemeense verdediger.

De Roemeense doelman hield de underdogs in de wedstrijd

Even later werd de inzet van Lukébakio gered door Florin Nita, die briljant reageerde op het Roemeense doelpunt. De 36-jarige behoedde zijn ploeg na een halfuur voor een nieuwe achterstand met een spectaculaire redding tegen Jérémy Doku.

Onder leiding van zorgvuldige balverdelers De Bruyne en Amadou Onana beukte België meedogenloos op het doel van zijn rivalen, die 24 jaar geleden als eerste en als laatste de knock-outfase van een Europees kampioenschap bereikten. Onze afwerking was echter niet bepaald efficiënt, waardoor we met een lichte voorsprong de rust in gingen.

Keeper met assist

Zelfs na de veranderingen hield het team van Tedesco het tempo vast. De Bruyne had de voorsprong nog twee keer kunnen vergroten, maar de ster van de Engelse kampioen Manchester City had aanvankelijk pech.

Ook Doku slaagde er niet in zijn voorsprong uit te breiden. Zijn schot belandde na ruim een ​​uur in het zijnet. Niet lang daarna mikte Lukaku beter, maar stond buitenspel toen De Bruyne de bal passeerde. Lukaku kreeg maandag tegen Slowakije al twee doelpunten afgekeurd.

Het voordeel van België was dat het bijna wraak nam toen de kopbal van Onana opnieuw werd gered door Dennis Man. Maar Casteels redde tegen de vrije Roemeen. De Belgische doelman schitterde niet alleen achterin: zijn lange bal over de top belandde voor De Bruyne, die tien minuten voor tijd de beslissing nam.

© dpa-infocom, dpa:240622-99-496505/3