België geschokt door 1-0 van Slowakije, waarbij de VAR Lukaku tweemaal ontkende op Euro 2024

FRANKFURT, Duitsland (AP) – Romelu Lukaku kreeg twee doelpunten afgekeurd door een videorecensie en België verloor maandag op de Europese kampioenschappen met 1-0 van Slowakije in een wilde groep E.

Slowakije scoorde in de zevende minuut via spits Ivan Schranz en overleefde vervolgens een reeks missers van de Belgische topscorer Lukaku, wiens twee doelpunten in de tweede helft werden afgekeurd nadat ze waren weggegeven door wedstrijdofficials, en dat alles kon worden gecreëerd door spelmaker Kevin De Bruyne .

De welverdiende overwinning van Slowakije werd ook behouden door het dappere doellijnblok van verdediger Dávid Hancko, waardoor hij in het doel bleef liggen met een gezichtsblessure veroorzaakt door de knie van zijn teamgenoot.

Terwijl het laatste fluitsignaal klonk, dansten de Slowaakse ploeg en staf voor hun fans in het Waldstadion-publiek van 45.181 mensen terwijl hun gekozen overwinningsmuziek, het moderne voetballied ‘Freed From Desire’, speelde.

“Deze overwinning betekent niet alleen veel voor mij, maar ook voor de hele Slowaakse natie”, zei middenvelder Stanislav Lobotka, die werd uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd. “Misschien gelooft niet iedereen ons.”

Hancko keerde terug in het spel nadat hij in de 62e minuut het schot van invaller Johan Bakayoko van dichtbij had gestopt, kort nadat Lukaku’s eerste ‘doelpunt’ werd afgekeurd toen uit een videorecensie buitenspel bleek.

Een tweede VAR-interventie in de 86e minuut was meer open voor discussie en zag Loïs Openda de bal hanteren voordat hij de beslissende pass voor Lukaku speelde om een ​​krachtig schot af te vuren.

“Ik wilde een goede en eerlijke verliezer zijn”, zei de Belgische coach Domenico Tedesco over de wedstrijdofficials, die beide keren aanvankelijk de doelpunten lieten staan. “Wij vertrouwen deze mensen. Wij moeten het gewoon accepteren.”

Lukaku vestigde vorig jaar een competitierecord met 14 doelpunten in de kwalificatiegroep en heeft een record van 85 voor België, maar slaagde er op de een of andere manier niet in om te scoren in een verkwistende eerste helft, waaronder twee keer voordat Slowakije zelfs maar op voorsprong kwam.

“Hij is een speler van topklasse, met een geweldig karakter”, zei Tedesco. “Hij speelt al heel lang voor België en weet echt hoe hij doelpunten moet maken.”

Het drama in Frankfurt kwam uren nadat Roemenië de voorspellingen had teruggedraaid door Oekraïne met 3-0 te verslaan in München.

België leed zijn eerste nederlaag in 15 wedstrijden onder Tedesco en neemt het zaterdagavond in Keulen op tegen Roemenië.

Slowakije heeft iets meer dan een dag om zich voor te bereiden op de confrontatie met Oekraïne vrijdag in Düsseldorf.

De teleurstelling volgde op een defensieve fout van De Bruyne’s Manchester City-teamgenoot Jérémy Doku, die onder druk stond van de oppositie nadat hij een inworp had genomen nabij zijn eigen hoekvlag.

Doku stuurde een slordige pass door zijn eigen strafschopgebied, die Schranz pareerde zodat Juraj Kucka kon schieten. De Belgische doelman Koen Casteels redde maar schoof de bal vanuit een krappe hoek richting Schranz.

De druk van Slowakije was zeer krachtig op de tijdelijke verdediging van België, ondanks het feit dat er twee 37-jarige spelers in de outfield-posities waren opgesteld. Dat is een EK-record dat dinsdag verbroken zou kunnen worden als Portugal Cristiano Ronaldo en Pepe selecteert.

Veteranen Kucka en Peter Pekarík zijn inmiddels begonnen aan alle acht wedstrijden die Slowakije heeft gespeeld in het Europese finaletoernooi sinds de eerste kwalificatie voor de editie van 2016.

“Kucka, hij heeft de zomer van zijn carrière in India gehad en daar ben ik blij mee”, zei de Slowaakse coach Francesco Calzona in vertaalde commentaren, terwijl hij Pekarík prees als “een volmaakte professional.”

Kucka en Pekarik maakten ook deel uit van de WK-selectie van 2010 die regerend kampioen Italië versloeg en uitschakelde in de groepsfase, maar dit was het mooiste moment van Slowakije op het EK en een triomf voor hun Italiaanse coach.

België heeft drie toernooiwedstrijden op rij gespeeld zonder een doelpunt te scoren. Het onverwachte einde van het WK 2022 kwam na een 2-0 nederlaag tegen Marokko en een 0-0 gelijkspel tegen Kroatiëterwijl België zich uit de groep had moeten kwalificeren als Lukaku in de slotminuten een gouden kans had benut.