België 0 Slowakije 1: Eerste grote nederlaag op Euro 2024 nadat Lukaku’s dubbelspel werd afgekeurd

Slowakije zorgde voor de eerste grote nederlaag van het Europees Kampioenschap van 2024 – en een van de grootste in de geschiedenis van het toernooi – toen het land België, het derde team ter wereld, versloeg.

Slowakije staat 48e op de FIFA-ranglijst, maar zette de trend van vroege doelpunten in het toernooi voort toen Ivan Schranz profiteerde van de mislukte poging van België om van achteren te spelen en zijn team na zeven minuten op voorsprong zette.

Romelu Lukaku dacht twee keer dat hij de gelijkmaker had gemaakt, onder meer met nog maar een paar minuten te gaan, maar beide keren werd zijn doelpunt afgekeurd door de VAR.

Door de beslissingen, één wegens buitenspel en de tweede wegens handbal, van Lois Openda, kon België niet gelijk maken en kende het een teleurstellende start van het EK, hun eerste toernooioptreden sinds ze op sombere wijze werden uitgeschakeld in de groepsfase van het WK 2022. .

Nadat Roemenië Oekraïne vroeg in Groep E verrassend met 3-0 versloeg, moet België zich nu snel herstellen als het het lot wil vermijden dat hen in Qatar overkwam.

Waren de Slowaken eerder op de dag geïnspireerd door een nieuwe verrassing?

“We weten dat we geenszins favoriet zijn voor deze wedstrijd”, zei de Slowaakse manager Francesco Calzona voorafgaand aan deze wedstrijd. “Ik hoop dat het team meer speelt dan ze kunnen en maximale resultaten behaalt. Het belangrijkste is niet een nederlaag.”

Hoewel Slowakije duidelijk favoriet was in deze wedstrijd, heeft de overwinning van Roemenië op Oekraïne een paar uur eerder het Calzona-team wellicht daartoe geïnspireerd.

Hun doelpunt viel buiten het speelveld, waarbij Slowakije ver naar voren drukte en Jeremy Doku tegenhield bij de hoekvlag. De buitenspeler van Manchester City probeerde op de rand van het strafschopgebied te passen op Timothy Castagne, maar de bal werd omgedraaid en middenvelder Juraj Kucka mocht op doel schieten.

Koen Casteels, die bij afwezigheid van Thibaut Courtois in doel startte voor België, was sterk genoeg om de aanvankelijke inzet te dwarsbomen, maar de rebound viel in het pad van Schranz, die zijn ploeg met een slimme finish op voorsprong zette.

Het doelpunt van Slowakije in de zevende minuut zet de trend van vroege doelpunten op dit EK voort (Angelos Tzortzinis/AFP via Getty Images)

Het doelpunt schokte de aanwezigen in het Waldstadion, maar misschien had Calzona een val gezet. Voor aanvang van de wedstrijd zei de hoofdcoach: “België is goed in transitie en tegenaanval, maar we hebben onze eigen manier van spelen. Als je goed drukt, kan dat een voordeel zijn, maar als dat niet het geval is, houd je meer ruimte over.”

Slowakije – een land dat gezegend is met meer getalenteerde verdedigers dan aanvallers – bracht België in de eerste helft op zijn kop, en dat was allemaal te danken aan proactief defensief werk voorin.

Karel Anka

Hoe groot was de impact van het falen van Lukaku?

Als een van de weinige overgebleven pijlers van de gouden generatie van België zal Lukaku deze zomer altijd een zware last met zich meedragen. In deze overgangsselectie – die op sommige gebieden het sterkst en op andere zwak is – is hij een van de hoofdrolspelers.

Maar dit was een avond waarop alles tegen de 31-jarige ging.

Alleen al in de eerste helft liet hij drie goede kansen liggen, waarbij hij met name al na drie minuten van dichtbij een schot op Martin Dubravka afvuurde, na een elektrische pass van Doku.

Vervolgens werden na de pauze twee doelpunten afgekeurd: de eerste toen hij werd afgevlagd wegens buitenspel na de kopbal van Amadou Onana en de tweede toen Openda geacht werd handbal te hebben gepleegd in de aanloop.

Romelu Lukaku, de Belgische topscorer, dacht in de tweede helft de gelijkmaker te hebben gemaakt, maar het doelpunt werd afgekeurd (Kirill Kudryavtsev/AFP via Getty Images)

Wedstrijden als deze zijn ongebruikelijk voor Lukaku, die 85 doelpunten scoorde in slechts 116 interlands, op weg om de topscorer van zijn land te worden. Maar deze zeldzame vrije dag bracht herinneringen naar boven aan zijn laatste optreden op een groot toernooi; een 0-0 gelijkspel in de groepsfase tegen Kroatië, waarin hij veel kansen miste en België uitviel op het WK 2022 in Qatar.

Lukaku sloot de wedstrijd af met een cumulatieve xG van 0,8, maar miste bij deze gelegenheid het gevoel en de kalmte om te voorkomen dat België een schokkende nederlaag zou lijden. Hij zal snel zijn doelpuntenmakerslaarzen moeten vinden als hij een gênante vroegtijdige exit wil voorkomen.

Patrick Boyland

‘Snickometer’ speelt voor het eerst de hoofdrol

Terwijl de klok richting de 90e minuut tikte, leek Lukaku even een punt te hebben gered voor België. Maar toen kwam de tussenkomst van de VAR en een historisch moment voor het toernooi.

De Turkse scheidsrechter Halil Umut Meler ging naar de monitor op het veld om de handbal van Openda in de aanloop te bekijken, en kreeg beelden te zien met behulp van de nieuwe ‘snickometer’-technologie van de UEFA, om te bepalen of de aanvaller van RB Leipzig illegaal contact met de bal maakte. Uit beelden bleek dat dit wel het geval was, en een doelpunt dat de wedstrijd gelijk had gemaakt, werd afgekeurd.

De UEFA wil graag de vooruitgang in de besluitvorming in wedstrijden verbeteren, waarbij Roberto Rosetti, algemeen directeur van scheidsrechters, de lancering van de nieuwe technologie markeert tijdens een briefing voorafgaand aan het toernooi in München.

Rosetti legde uit dat de ballen die in het toernooi worden gebruikt een microchip zullen bevatten die nauwkeurige contacttracering mogelijk maakt, wat essentieel is voor de gebruikte semi-automatische buitenspeltechnologie, maar scheidsrechters ook in staat zal stellen te detecteren of er in bepaalde situaties contact heeft plaatsgevonden.

Net als de technologie die bij cricket wordt gebruikt, biedt de ‘snickometer’ een manier om te detecteren of een speler de bal heeft aangeraakt, misschien met een hand, of dat een speler in buitenspelpositie contact heeft gemaakt.

Dit is het eerste grote gebruik ervan en vindt plaats op een sleutelmoment in het spel.

Net als de VAR zelf zal de discussie hierover naar verwachting voortduren.

Hoe erg zal deze tegenslag zijn voor België?

De gouden generatie van België heeft nooit bereikt wat hun talent beloofde. Een beetje te vroeg en te weinig vleugelverdedigers voor het EK 2016, een beetje te laat en een gebrek aan middenveld voor het EK 2020. De huidige manager Domenico Tedesco leidt een nieuwe, jongere Belgische ploeg die met verminderde ambities aan dit toernooi deelnam (de kwartfinale). een definitieve exit werd in de staatsmedia algemeen gezien als een mogelijke uitkomst), maar er wordt nog steeds verwacht dat ze Slowakije comfortabel zullen verslaan.

“We zijn hier allemaal om te genieten van een goede competitiestart”, zei aanvoerder Kevin De Bruyne voor de wedstrijd. “We kunnen ons concentreren op positieve of negatieve dingen uit het verleden, maar dit team is scherp en klaar om aan dit toernooi te beginnen.”

Maar België wordt beperkt door al lang bestaande problemen. Ze ondervonden opnieuw problemen als vleugelverdediger, waarbij Yannick Carrasco moeite had om vloeibaarheid te vinden bij Leandro Trossard. België oogde opnieuw timide op het middenveld (Axel Witsel was alleen fit genoeg om op de bank te zitten). Youri Tielemans – een invaller uit de tweede helft die werd ingezet om zijn team meer controle op het middenveld te geven – kreeg uiteindelijk 80 seconden na zijn introductie een gele kaart.

Meer dan eens viel België een hoekschop aan met geen beter plan dan “op Amadou Onana mikken”.

Noem ze ongelukkig, noem ze ongelukkige resultaten, maar België werd verslagen omdat ze het grootste deel van de wedstrijd niet overtuigend waren. Ze reageerden traag op de agressieve agressie van Slowakije in de eerste helft en werden in de tweede helft gedwarsboomd door de verdediging van Calzona.

Voorafgaand aan deze wedstrijd was België ongeslagen in alle 14 wedstrijden onder Tedesco (10 gewonnen, vier gelijkgespeeld). De schokkende overwinning van Roemenië op Oekraïne in de vroege aftrap van de dag scheurde het record van Groep E door.

Karel Anka

Wat zei Domenico Tedesco?

“We kunnen profiteren van deze teleurstelling en profiteren van deze nederlaag. Er zijn verschillende positieve dingen die we uit deze wedstrijd kunnen halen.”

Moet hij met Lukaku praten? “Nee, wij zijn heel eerlijk. Hij speelt al heel lang voor België en weet echt hoe hij doelpunten moet maken. Dat heeft hij laten zien. Hij scoorde vanavond wel twee doelpunten, maar die werden afgekeurd. Als hij iets nodig heeft, ben ik er voor hem. Maar hij is een topspeler en heeft op dat vlak niets nodig.”

Wat zei Fracesco Calzona?

“Ik heb het team gevraagd om te proberen te voetballen, omdat we de kwaliteit hebben om het te doen. Natuurlijk heeft België onze manier van spelen bestudeerd en ons in het begin wat problemen bezorgd. We konden niet doen wat we wilden, vooral niet als het ging om het opbouwen van aanvallen vanaf de achterkant. Maar het is normaal als er problemen zijn vanwege de kwaliteit. Het feit dat we erin slaagden ze hoog onder druk te zetten, zorgde ervoor dat we konden scoren.

“Slowakije is een klein land, maar er reizen zoveel mensen naar Duitsland. Mannen, vrouwen en kinderen zien met een glimlach op hun gezicht… misschien was dit een onverwachte overwinning voor hen, maar ook voor ons. Het raakt je dus. Dit is een heel waardevolle ervaring.”