België 0-0 Wales (België won met 3-1 na penalty’s)

De hoop van Wales om de Pinatar Cup te winnen eindigde toen ze na strafschoppen werden verslagen door België.

Wales maakte indruk toen ze competitief met 0-0 gelijkspeelden, maar na missers van Charlie Estcourt, Lily Woodham en Angharad James werd ze met 3-1 verslagen na strafschoppen.

Wales zou blij kunnen zijn met hun optreden in de winderige Pinatar Arena, terwijl ze het best gerangschikte team van het toernooi afhielden.

Invaller Megan Wynne miste de beste kans van Wales, terwijl Sarah Wijnants de paal voor België raakte.

België speelt nu in de finale van dinsdag tegen Rusland, terwijl Wales het opneemt tegen Ierland, dat in de andere halve finale met 1-0 van Rusland verloor.

Gemma Grainger, de baas van Wales, koos ervoor om zijn team te rouleren, ondanks dat België een taaie tegenstander is, omdat hij zich vooral blijft concentreren op de kwalificatiecampagne voor het WK in Wales.

Doelman Olivia Clark ging naar de zijkant voor slechts haar derde cap, terwijl Estcourt en Woodham in de nieuwe verdediging van Wales werden geplaatst.

Orlando Pride-middenvelder James begon ook nadat hij laat in het kamp arriveerde, wat betekent dat hij als invaller inviel toen Wales regerend kampioen Schotland met 3-1 versloeg in hun openingswedstrijd, terwijl Carrie Jones de kans kreeg om indruk te maken als aanvallende middenvelder.

Het was Wales die de eerste kans van de wedstrijd creëerde toen Jess Fishlock – die tweemaal scoorde tegen Schotland – zijn poging over de lat zag stuiteren.

België creëerde heel weinig in de eerste helft, terwijl Wales standvastig was en alleen de fout van Marie Minnaert van dichtbij maakte hen bang.

Wales eindigde de helft op de voorste voet met een afstandsschot van Fishlock dat bij de tweede poging werd gered door Diede Lemey.

Grainger maakte nog twee wijzigingen in de eerste helft met de introductie van Gemma Evans en Ffion Morgan en Morgan’s eerste bijdrage was een mooie voorzet die Kayleigh Green op Lemey afkopte.

België testte de 20-jarige keeper Clark pas het uur daarna volledig toen James ongewoon de bal afleverde en Wijnants krachtig op doel schoot, waarbij Clark de bal op volle snelheid pareerde.

Clark vermeed ook een gevaarlijke corner met een kolkende wind, terwijl Rhiannon Roberts het schot van Minnaert goed afblokte.

De wind maakte de set-piece-defensie erg moeilijk en Green had het beter kunnen doen met een kopbal uit een corner in de 65e minuut, maar hij kon zijn inzet niet op doel houden terwijl Wijnants aan de andere kant naast schoot in het overvolle strafschopgebied.

Wijnants was een constante dreiging en zijn voorzet raakte de paal terwijl Clark verslagen werd terwijl België enkele van hun meer gevestigde spelers op zoek stuurde naar de winnaar.

Chloe Williams van Manchester United maakte haar debuut en ze was betrokken bij een vloeiende beweging die leidde tot een perfecte voorzet van Woodham, maar invaller Wynne schoot naast terwijl ze zich uitstrekte om de bal naar huis te nemen met nog zes minuten te gaan.

De Belgische invaller Jarne Teulings ging naast met nog een minuut normale speeltijd, maar Wales hield stand en verdiende strafschoppen.

Wales maakte een ideale start toen Green scoorde en Minnaert de paal raakte, maar Wales miste de volgende drie schoten en kan nu alleen als derde eindigen.

Wales-manager Gemma Grainger:

“Ik vond het een geweldige prestatie, het wekt echt vertrouwen in deze groep.

“Dit toernooi gaat over het opbouwen van vertrouwen en momentum en dat is wat we hebben gedaan.

“We hebben onze eerste wedstrijd gewonnen en onze tweede wedstrijd gelijkgespeeld tegen een team dat normaal gesproken in grote toernooien speelt.

“Dit is een trots moment voor ons als groep waar onze jonge spelers opstaan ​​en hun spel geven.”