Australian Open: Cornet ‘gekookt’, maar belandt in kwartjes

“Het is nooit te laat!”: Alizé Cornet kwalificeerde zich maandag, 32 jaar oud en voor haar 63e Grand Slam-deelname, voor haar eerste grote kwartfinale door Simona Halep te verslaan op de Australian Open.

Toernooifavoriet Daniil Medvedev (2e van de wereld) boeide voor het eerst: hij liet zijn eerste set in twee weken vallen voordat hij de Amerikaan Maxime Cressy (70e) versloeg met 6-2, 7-6 (7/4), 6-7 (4 /7), 7-5 na “game hell”.

Hij neemt het op tegen Félix Auger-Aliassime uit Canada (9e) voor een plaats in de top vier.

Ook Stefanos Tsitsipas, Aryna Sabalenka en Iga Swiatek zullen maandag proberen door te stoten naar de kwartfinales.

Cornet, 61 gerangschikt in de wereld, vocht tegen de druk, hitte en natuurlijk taaie tegenstanders om uiteindelijk deze belangrijke mijlpaal voor hem te bereiken in de ronde van 16, nadat hij vijf keer had verloren en Halep (15) versloeg met 6-4, 3-6 , 6-4 .

“Na 30 minuten van de wedstrijd waren we allebei volwassen, maar we bleven allebei vechten”, zei Cornet.

De Fransman, die deelneemt aan haar 60e Major zonder er één te missen sinds de Australian Open van 2007 en de 63e overall, neemt het woensdag op tegen de Amerikaanse Danielle Collins (30) voor een plaats in de halve finales.

“Dit is een droom die uitkomt”, zei hij.

Alizé Cornet (boven) na haar overwinning op Simona Halep op 22 januari 2022 in Melbourne

Martin KEEP – AFP

Beide spelers hadden vanmiddag, midden in de Australische zomer, veel last van de verzengende hitte. De temperatuur was 33°C maar veel hoger op het veld, in de Rod Laver Arena oven. Zozeer zelfs dat het waarschuwingsniveau van de organisatie 3,5 is wanneer om 5 uur de wedstrijd wordt onderbroken.

– “Mijn handen trillen” –

“Ik stopte met denken na 30 minuten spelen. Ik kan niet duidelijk zien, mijn handen trillen, maar ik zie dat zij (Halep) niet beter is”, zei de Française.

Naarmate het spel vordert, wordt elk punt een min of meer langdurige beproeving, afhankelijk van hoe lang het duurt om het een of het ander op te lossen.

Niemand gaf echter op en de intense patstelling duurde 2u33.

Cornet maakte drie breaks in de eerste set, waaronder één die hem in staat stelde de eerste set af te sluiten op een dubbele fout van zijn tegenstander.

Alizé Cornet maakt comeback in haar wedstrijd tegen Simona Halep, 24 januari 2022 in Melbourne

In de tweede set profiteerde de Franse vrouw van het servicespel van Halep en leidde met 3-1. Bij 3-2 scoorde Cornet echter het eerste punt in de 6e wedstrijd, voordat hij 16 opeenvolgende goals tegen kreeg, waardoor de Roemeen overal een set terugnam!

Met een achterstand van 6-4, 3-1 sloot Halep in totaal zes wedstrijden af ​​om met 4-6, 6-3, 1-0 voor te staan, aangezien Cornet een grote inzinking had.

Bij een zijwissel bij 3-2 voor hem in de tweede set, vroeg de scheidsrechter hem om het spel sneller te hervatten. ‘Besef je wel hoe moeilijk dat is? Gek, onmenselijk,’ antwoordde hij.

– “Avontuur gaat door” –

In de beslissende set nam Cornet de leiding door 4-3 te breken en de stand op 5-3 te brengen. Daarbij verdiende ze de eerste twee matchpunten op de opslag van Halep, maar de Roemeen redde ze en dwong Frankrijk om te serveren voor de wedstrijd.

Haar eerste ronde van 16 bij de Major, Cornet behaalde het in Melbourne in 2009. Ze had twee matchpunten tegen Dinara Safina uit Rusland, toen de nummer 3 van de wereld, voordat ze verloor.

Cornet onderstreepte dit keer: “Het avontuur gaat door!”.

Voor de volgende tegenstander van Danielle Collins was de kwalificatie ook ‘fysiek zwaar’.

Eerder dan Cornet maar al in de hete zon, vocht de Amerikaanse 2u51 om de Belgische Elise Mertens (26e) met 4-6, 6-4, 6-4 te verslaan.

Ze heeft vijf uur op het veld doorgebracht in drie wedstrijden, waaronder 2:35 op zaterdag in ronde 3 om de Deense Clara Tauson (39e) met 4-6, 6-4, 7-5 te verslaan.

Er zullen dus drie Amerikanen in de kwartalen zijn, want naast Collins zullen ook Jessica Pegula (21) en Madison Keys (51) zich zondag kwalificeren.

De Amerikaan Danielle Collins neemt het op tegen Alizé Cornet in de kwartfinales van de Australian Open na het uitschakelen van de Belgische Elise Mertens op 24 januari 2022 in Melbourne.