Larry Lawrence | 1 mei 2022

Fietsnieuws bestanden

KOLOM

The Sixth Times is een betovering voor Mang.

Anton “Toni” Mang had niet echt een Daytona-overwinning nodig om zijn plaats in de motorracegeschiedenis veilig te stellen. Toen hij het seizoen 1986 inging, was de West-Duitse racer al viervoudig wereldkampioen en winnaar van 32 Grand Prix-races.

Toni Mang had in 1980 een winnende motor, maar hij kookte zijn banden terwijl hij probeerde weg te komen van Freddie Spencer en Eddie Lawson. In de laatste ronde penalty shootout tussen het trio, werd Mang gebeten door Lawson op de lijn om als tweede te eindigen.

Foto door Henny Ray Abrams

Hij was een fabrieks-Honda-racer in 1986 voor de sterke Rothmans Honda-ploeg en heeft meer dan een decennium aan GP-races op zijn naam staan. De vergoeding voor de AMA 250 Grand Prix-ondersteuningsrace dekte op geen enkele manier de kosten van hem en zijn team die een voorjaarsreis naar Florida maakten, maar in ’86 was Daytona iets wat Mang als onafgemaakte zaken beschouwde. In zijn vijf eerdere pogingen om de Daytona International Lightweight-race te winnen, was hij dicht bij het scoren van drie podiumplaatsen, maar nam nooit de hoofdprijs mee naar huis. In 1986 was Mang 36 jaar oud en dacht waarschijnlijk dat hij niet meer kansen zou hebben gehad om die ongrijpbare Daytona-overwinning toe te voegen aan zijn toch al indrukwekkende cv.

Toni Mang groeide op in de buitenwijken van München, niet ver van de Beierse Alpen. Een weinig bekend feit is dat Mang een kindacteur is. De eerste vorm van racen die Mang begon, was skibob, wat nauw verwant is aan het autoracen dat je op de skipistes zult krijgen. Hij ontwikkelde zich tot een van de leidende junior skibob-coureurs in Duitsland.

Dus geen grote sprong van skibob naar motorracen, zoals Mang eind jaren zestig deed, als tiener. Hij volgde ook een opleiding als gereedschaps- en matrijzenmaker en verwierf al snel kennis van het werken aan racemachines, en diende als teammonteur voor Dieter Braun, die in 1970 het 125cc Wereldkampioenschap voor Suzuki en de 250cc-kroon met Yamaha zou winnen. in 1973. Mang maakte goed gebruik van zijn opleiding toen hij samenwerkte met Sepp Schlögl en Alfons Zender en het trio ontwierp hun eigen 250cc racefiets, de SMZ 250 vernoemd naar elk van hun initialen.

Toni Mang – Daytona Podium 1986
Na vijf keer proberen en verschillende keren dichtbij komen, vierde Toni Mang (midden) uiteindelijk de overwinning op Daytona in 1986. Sito Pons (rechts) eindigde als tweede en Harald Eckl (links) werd derde.

Buiten SMZ maakte Mang zijn debuut in het wereldkampioenschap en eindigde als zesde in de 350cc GP-klasse tijdens de 1975 Oostenrijkse Grand Prix op de Salzburgring.

In 1976 scoorde Mang zijn grote doorbraak toen hij de 125cc-ronde van het Duitse Grand Prix Wereldkampioenschap op de Nürburgring won op een Morbidelli. De marge van de overwinning is één minuut en 40 seconden! Hij eindigde dat seizoen als vijfde in het 250cc Wereldkampioenschap. Eerder datzelfde jaar bracht Mang zijn eerste bezoek aan Daytona, en het duurde niet lang. In de International Lightweight race kwam hij na vijf ronden uit en werd 70e gecrediteerd.

Na aanhoudend succes op het GP-circuit in 1977, Mang’s tweede volledige seizoen, waarin hij drie podiumplaatsen scoorde in de 125cc-klasse, verzekerde hij zich van een fabrieksrit op Kawasaki voor 1978.

De eerste stop als fabrieks-Kawasaki-rijder voor Mang was Daytona. Hij had veel meer succes in zijn tweede optreden op Daytona. Gregg Hansford won de race met de Australische Team Kawasaki-motor, waarmee een einde kwam aan de 13-jarige dominantie van Yamaha. Mang wilde er Kawasaki 1-2 maken, maar de 18-jarige Randy Mamola zette Mang perfect op en kwam net voor de start-finishlijn voor de tweede plaats over. Een podium voor Mang bewees hem echter dat hij het in zich heeft om te winnen in Daytona.

In de Daytona ’79 Lightweight race brak Kawasaki veel. De Mang-motor wordt uitgeschakeld om de race te beëindigen. De andere Kawasaki-rijders, Mike Baldwin en Kork Ballington, kwamen beiden vroeg in de race naar buiten met monteurs. Mang racete conservatief en leunde tot de laatste paar ronden niet eens een serieuze zet. Toen opende hij het gas en realiseerde zich dat de motor elk moment kon ontploffen. Maar het hield stand, en hij kwam Mamola tegen het einde van de race tegen en gaf Randy bijna de gunst terug van het jaar ervoor, maar kwam aan met een ondermaatse motor en eindigde de dag als vierde.

Kawasaki was zo goed in 1980, zo goed zelfs dat Mang dat seizoen zijn eerste 250cc GP Wereldkampioenschap zou winnen. Mang leek klaar om eindelijk de 250cc-race op Daytona te winnen. Hij won zijn hete race op Krauser Kawasaki door Eddie Lawson te verslaan en pole te pakken. Freddie Spencer kwalificeerde zich als tweede en won twee rondes langzamer. Het is dus onnodig om te zeggen dat met Spencer en Lawson in de race, hoewel Mang underdog was, het niet gemakkelijk was.

In de race vochten de drie vooraan. Maar in de zesde ronde liet Mang zien dat hij genoeg kansen had en nam hij snel de leiding op Spencer en Lawson, schijnbaar met gemak. Mang bleef de afstand met een zinderende snelheid vergroten en het leek op zijn race. Dan het probleem. Zijn tempo was zo hoog in het midden dat de Dunlop-banden op zijn Kawasaki rijpten en hij door de bochten begon te glijden. In plaats van te proberen het tempo bij te houden en het risico te lopen dat zijn banden nog meer klapperen, vertraagt ​​Mang om het zo veel mogelijk te verdedigen, wetende dat Spencer en Lawson hem hoogstwaarschijnlijk zullen vangen. Mang oordeelde dat zijn Kawasaki sterk genoeg was om de draft game in de laatste ronde te winnen.

Toni Mang-Daytona 1986
Toni Mang en zijn fabrieksmotor Rothmans Honda GP waren zo dominant op Daytona in ’86, dat Mang zei dat het evenement meer aanvoelde als een uitgebreide oefensessie dan als een race.

En de laatste lus is wat er gebeurt. De Kawasaki van Mang was een raket en hij dacht dat hij de race voor de chicane kon winnen, maar Lawsons Yamaha en Spencer hadden ook veel vermogen en Lawson gebruikte de diepgang perfect tot aan de finish, zwaaide hoog en schoot langs Mang. Spencer gleed naar beneden en zou waarschijnlijk ook langs de Duitser komen, maar Mang schoot laag op het laatste moment in de hoop de tocht te breken en Spencer moest een beetje achteruitgaan. Lawson lag ongeveer drie fietslengtes voor op die lijn. Mang en Spencer waren zo dichtbij dat ze naar de camera van de finish moesten gaan om er zeker van te zijn dat Mang het voor de tweede centimeter had volgehouden. Het was heel dichtbij voor Mang. Hij had die dag de motor, maar onderschatte het voordeel van de diepgang in Daytona.

Mang had in ’81 weer een goede motor op Daytona. Hij zou dat jaar doorgaan om met Kawasaki de 250cc en 350cc Wereldkampioenschappen te winnen, maar een losse achteras kostte hem de kans om te winnen, en hij kon niets doen toen Eddie Lawson en Jimmy Filice zich van hem terugtrokken. Wederom het podium, nu derde in de box op Daytona, maar de grote prijs blijft hem ontgaan.

Het is dus onnodig om te zeggen dat met Spencer en Lawson in de race, hoewel Mang underdog was, het niet gemakkelijk was.

Het zou vijf jaar duren voordat Mang terugkeerde. Nu een viervoudig wereldkampioen, was Mang zo goed, zo zelfverzekerd, dat hij eindelijk Daytona zou winnen in 1986. Hij verdient het om zelfverzekerd te zijn. Hij heeft nu een schat aan ervaring in Daytona-trekkingen en hij zal rijden op de geweldige Rothmans Honda NSR250 GP-fabrieksmotor.

De ’86 editie van de Daytona International Lightweight race had indrukwekkende internationale coureurs. De grootste uitdaging voor Mang in de race van ’86 was Sito Pons uit Spanje, ook met de door de fabriek gesteunde NSR250. Mang domineerde de kwalificatie voor de pole. Pons staat tweede op de grid, gevolgd door een andere Spanjaard op een Honda, Carlos Cardus. De Duitse Reinhold Roth werd vierde, ook met Honda. Daarna kwamen de Duitse spelers, Harald Eckl en Stephane Mertens uit België. Begin je een internationaal beeld te krijgen? De beste Amerikaanse kwalificatiewedstrijd is AMA 250GP Series-kampioen Donny Greene op de zevende plaats!

Na jaren van pech kreeg Mang misschien wel de grootste doorbraak in de race nog voordat de groene vlag was gevallen. Toen de rijder arriveerde na een opwarmronde, stopte Pons in zijn pits om de tank van zijn motor te vullen met benzine. Toen begon hij naar de eerste rij te gaan, maar het bord was twee minuten gestegen en hij werd gestopt en gedwongen om vanaf de achterkant van het veld te starten. Het is waarschijnlijk toch niet zo belangrijk. Mang was die dag in zijn spel en was niet te stoppen.

De Engelse Gary Noel leidde de start bij EMC, maar Mang presteerde beter dan Greene en Noel in het bankwezen en het was eigenlijk een race. Mang is weg. Hij opende gemakkelijk een voorsprong van 30 seconden en bereikte de vijfde plaats. Pons eindigde als tweede en Eckl werd derde voor alleen het tweede (en laatste) podium van een internationale rijder in de racegeschiedenis.

Mang won uiteindelijk in Daytona bij zijn zesde poging.

“Het was een vrij gemakkelijke race”, zei Mang. “Het was meer een lange training dan een race. Elke keer dat ik een pitsignaal zie, heb ik een voorsprong van twee seconden voor me.”

Dit zal de laatste keer zijn dat Mang tegen Daytona racet. Hij won opnieuw het 250cc Grand Prix Wereldkampioenschap in 1987 en ging na het seizoen 1988 met pensioen als een van de grootste racers aller tijden. CN

klik hier om te lezen Archiefkolom in Fietsnieuws Digitale editie tijdschrift.