Alleen kroning ontbreekt: Italiaanse bokser inspireert bij Caldaro – Sport Mix

Vecht voor elke bal: Simon Prudenziati (links), Armin Runer (nr. 11) en de Italiaanse boksbalspeler. © Franz Spiess

Het Europees Kampioenschap Vuistbal in Caldaro eindigt zondagmiddag. Het is niet verwonderlijk dat de selectie van Duitsland de overwinning behaalde, maar Italië, dat alleen uit Zuid-Tiroolse spelers bestaat, weet ook te inspireren.

Keizerlijk weer, fans uit heel Europa, spectaculair spel en geweldige sfeer: het EK Handbal midden in het Altenburger Woud in Caldaro was een echt succes. Op zondag vindt de finale plaats op het voetbalveld in het wijndorp Beretsch. Het is niet verrassend dat het Duitse team de kroon won.

In de finale won Duitsland met 4-1 van eeuwige rivalen Oostenrijk. De overwinning van de marktleider was verdiend, want de finale was slechts een gelijkspel in de derde set, die Oostenrijk met 11:9 won. De overige secties gingen 11:7, 11:6, 11:7 en 11:7 foutloos voor de zwarte, rode en gouden balspelers, die uitstekende spelers van het toernooi in hun ranglijst hadden in 1.99-meter batsman Patrick Thomas. Het was de 15e EK-titel voor Duitsland.

Azzurri vocht goed maar verloor medailles

Italië eindigde als vierde nadat de Azzurri, bestaande uit alleen spelers van SSV Bozen, de nederlaag moest toegeven tegen toernooiwinnaar Duitsland in de halve finale van zaterdag, de wedstrijd om de derde plaats tegen Zwitserland op zondag. Hoewel de zon in het Altenburger Woud voor hoge zomerhitte zorgt, komen veel toeschouwers opdagen en zorgen voor een bijzondere sfeer. Deze sfeer sloeg om in euforie na de eerste set, want de lokale kampioenen wisten die te winnen met een score van 11:9. Dat gezegd hebbende, een overwinning in de eerste set op het Europees kampioenschap tegen een van de top drie landen is een uitgemaakte zaak, en sommigen beginnen misschien te dromen over de hype.

Goed bezig: Italiaanse batsman Armin Runer. © Franz Spiess

De underdog Zwitserland herinnerde zich toen echter hun kracht en verzekerde de volgende vier secties met 11:3, 11:9, 11:5 en 11:8. De prestatie van de Zwitserse batsman Raphael Schlattinger was uitstekend en hij sloeg herhaaldelijk uiterst precieze slagen in zeer kleine hoeken of zelfs vlak. Maar ook Armin Runer, de slagman uit de Azzurri, liet een prima partij zien, net als zijn teamgenoten Simon Prudenziati, Fabian Obexer, Valentin Schwarz, Thomas Meran en Christian Scartezzini. Junior Jakob Riegler maakte ook een korte verschijning. De Azzurri, verzorgd door SSV Bozen, wisten te inspireren, alleen de kroning – namelijk de medaille – werd geweigerd. Dus de jacht op edele metalen gaat door, zoals Runer & Co. nog nooit een EK-medaille hebben gewonnen. Dit is de 4e plaats voor de zevende keer.

Een ander hoogtepunt is wachten

De race om de 7e plaats in de ochtend werd gewonnen door Tsjechië tegen België 3:1 (9:11, 11:9, 11:7, 11:8) en de strijd om de 5e plaats werd gewonnen door Denemarken tegen Servië ook 3 :1 (8:11, 11:9, 12:10, 11:9). De volgende hoogtepunten van boksen medio juli van dit jaar zijn de World Games (een niet-olympische sport) in Birmingham, Alabama (VS) en de Wereldbeker 2023 in Mannheim. De boksers van Bolzano komen terug op beide grote evenementen.