Aflossing na twaalf jaar – Liechtenstein

KOCENI – Het nationale floorballteam van Liechtenstein heeft de derde WK-kwalificatiewedstrijd in Koceni, Letland, met 4-2 gewonnen van België. Een historische overwinning.

Slechts een paar toeschouwers woonden gisteren de wedstrijd tussen Liechtenstein en België bij in de kleine sportschool in Koceni, Letland. En de meesten van hen hadden zich na afloop van de wedstrijd moeten afvragen: “Waarom juichen de gele mensen alsof ze net wereldkampioen zijn geworden?” En al gaat het “slechts” om de derde plaats in de poule: de 4-2 overwinning van Liechtenstein is redding. Twaalf jaar geleden (5:1 tegen Georgië) won de verkiezing van Liechtenstein voor de laatste keer op het internationale toneel. Dit werd gevolgd door maar liefst 25 – soms hoger, zelden minder. Slechts drie mensen zijn er vandaag nog om te winnen tegen Georgië: verenigingsvoorzitter Andreas Good, aanvoerder Matthias Inhelder en teammanager Reto Voneschen.

Zeer sterke laatste derde

En nu dit: met een bombastische laatste derde plaats schoten Liechtensteinse floorballers de frustratie van hun twaalf jaar durende overwinningloze streak uit hun lichaam. België stond na twee periodes met 2-0 voor, niet terecht, want ze kwamen meer uit de wedstrijd en benutten hun kansen beter. Het doelpunt van Mario Neff (33) ontketende nieuwe kracht tussen de lokale floorballgaten. Twee minuten later maakte Remo Tischhauser de gelijkmaker en probeerde de Belgische coach het momentum van Liechtenstein te stoppen met een time-out.

Het werkte niet. Nadat formidabele doelman Lukas Good de aanval van België in de 42e minuut stopte, lanceerde hij onmiddellijk aanvaller Neff met een aangooi, die rechtstreeks naar line-mate Simon Felder ging, die met een prachtige volley van afstand de stand op 3:2 bracht. En een minuut later, na het eerste doelpunt van Lino Heeb voor de nationale ploeg, was het duidelijk dat Liechtenstein de winnaar moest worden.

Een zwaarbevochten overwinning

De overwinning werd een beetje aangekondigd na de laatste twee wedstrijden, “maar we hadden een zeer sterke teaminspanning nodig om het voor elkaar te krijgen”, zei kapitein Inhelder. Omdat er niets werd gegeven aan de mensen van Liechtenstein. Halverwege de wedstrijd werd het verlies van Robin Baracchi – een verdediger die zijn been verstuikte in een duel – als een schok voor de zijde van Marco Kipfer gezien. Ondertussen moest hij twee keer optreden nadat hij in de minderheid was na een penalty en in een nieuwe compositie na de Baracchi-flop.

Een 4-2 overwinning op België was niet genoeg voor deelname aan de World Cup in Zürich in november, maar Liechtenstein options kon vandaag nog meespelen om de vijfde plaats in de slotwedstrijd van het toernooi. Tegenstander is Hongarije om 9.00 uur. “Een ‘dessert’ die je verdient”, zei coach Kipfer tegen zijn protégé.