Franse Bouyant verslaat Zuid-Afrika met 4-1

Het openingskwartier met twee doelpunten bleek beslissend, want Frankrijk boekte een comfortabele 4-1 overwinning en klom op naar de vierde plaats met zeven punten uit vijf wedstrijden. Het was hun tweede overwinning van de campagne, na een schokkende 5-2 overwinning op Olympische bronzen medaillewinnaars India vorige week. (Ander hockeynieuws)

Zuid-Afrika is nog steeds puntloos na vijf wedstrijden onderaan de tafel van negen teams. Het ongeslagen Nederland voert de lijst aan, gevolgd door België en India. Engeland Argentinië, Spanje en Duitsland zijn de andere teams.

Zuid-Afrika en Frankrijk ontmoeten elkaar weer op zondag 20 februari na een wedstrijd tegen Duitsland, dat
sluit je bij hen aan in Potchefstroom.

Gaspard Baumgarten opende de score in de 4e minuut voordat Blaise Rogeau de 2-0 voor Frankrijk binnen maakte
tiende in het eerste kwartaal.

Baumgarten maakte er in de 41e minuut de 3-0 van in zijn beste spelersvorm. Timothee Clement scoort in
54e minuut voor Dayaan Cassiem trok er in de 57e minuut een terug voor de gastheren. Maar Cassiem had pech –
scoorde slechts één doelpunt toen hij in het laatste kwartier ook de lat raakte.

“Ik ben niet echt een spits, maar ik ben blij om vandaag te scoren en nog blijer voor het team om te winnen. We zijn erg blij (met hun algehele prestatie in Zuid-Afrika). We spelen geweldig hockey en proberen steeds beter te spelen. elke wedstrijd willen we hier zijn”, zei Baumgarten na de wedstrijd.

Vanaf het eerste fluitsignaal was het duidelijk dat Frankrijk wilde profiteren van hun tweede en derde wedstrijd van vorige week, waarin ze Nederland gelijkspelden en India versloegen.

Ze verspilden weinig tijd aan het werken aan drie minuten en Frankrijk kreeg een corner. Even later zette een reeks schoten Zuid-Afrika onder druk. Het laatste schot van Baumgarten raakte de Zuid-Afrikaan Nduduzo Lembethe en de bal kruiste de benen van doelman Gowan Jones voor de opener.

De Zuid-Afrikaan Nqbile Ntuli had de beste kans van de eerste helft voor de gastheren, maar zijn schot raakte de paal in de zevende minuut.

Frankrijk verdubbelde de voorsprong in de 10e minuut. Eliot Curty sloeg alleen op rechts en zijn foutloze pass werd goed van richting veranderd door de omgekeerde stick van Francois Goyet. Rogeau was daar bij de dichtstbijzijnde paal om een ​​snelle tegenaanval af te sluiten en een 2-0 voorsprong voor Frankrijk te bezegelen.

Estiaan Kriek schoof de bal na de openingshelft in het Zuid-Afrikaanse net en schoot in de 17e minuut een schitterend schot van Baumgarten binnen om de wedstrijd bij de rust op 2-0 te houden.

Frankrijk, hoewel klinisch in uitvoering, leek het tempo in het derde kwartaal te ontspannen. Zuid-Afrika dwong een aantal omzetten af ​​en creëerde veel tegenaanvallen, maar slaagde er niet in om een ​​einde te maken.

Ondanks het Franse nonchalante spel, bleven ze klinisch toen ze de Zuid-Afrikaanse kring binnenkwamen. Mateo Desgouilllons dwong in de 34e minuut een redding van dichtbij af van Gowan Jones.

Beide teams waren daarna zeven minuten goed bezig met slordige wissels, maar Frankrijk vond de weg in de 41e minuut.

Met een briljante misleidende pass van Stanislas Branicki ging de bal naar rechts en die ging in Baumgarten. Het schot vereiste een afbuiging van verdediger Leneal Jackson om Frankrijk op een 3-0 voorsprong te zetten.

Het laatste kwartaal stond echt de kant van Zuid-Afrika. Nqbile Ntuli en de gebroeders Cassium – Dayaan en Mustapha – bundelen gevaarlijk hun krachten, maar het mocht niet baten.

Dayaan deed vervolgens een dansvoorstelling van 3D-vaardigheid langs de Franse back-vier, alleen om Ryan Julius achter te laten met een schot op doel, maar de bal ging naast links van het net.

Frankrijk vond hun vierde doelpunt op een luchtbal waarmee Gaspar Xavier de baseline kon betreden. Zijn pass werd het verkeer in gestuurd zodat Clement aanklopte en Frankrijk leidde met 4-0.

Zuid-Afrika hield stand en redde de corner van Clement met een doellijn redding van Nicholas Spooner, terwijl Dayaan de lat raakte.

Het was een teken van wat er zou komen toen Mustapha zijn broer Dayaan voedde om de schorsing van Frankrijk te doorbreken met nog drie minuten te spelen. Het was te weinig te laat en Frankrijk eindigde met een 4-1 overwinning en hun tweede set met drie punten in de openingstour van de FIH Pro League.

De Zuid-Afrikaanse aanvoerder Horne zei na de nederlaag: “We hebben een paar kansen gehad en het is jammer dat ze niet zijn binnengekomen. Frankrijk was erg klinisch en ze deden het goed en als je niet kunt scoren, kun je niet winnen. We zullen onze analyse na de wedstrijd doen. Er valt veel uit te halen. We hadden veel zachte wissels, maar het was erg klinisch.”