Hamilton werd uitgeroepen tot winnaar van de F1 Belgische GP nadat zijn Mercedes-teamgenoot Russell werd gediskwalificeerd omdat zijn auto niet zwaar genoeg was

SPA-FRANCORCHAMPS, België (AP) – Lewis Hamilton is gepromoveerd naar de eerste plaats tijdens de Belgische Grand Prix nadat raceofficials Mercedes-teamgenoot George Russell hadden gediskwalificeerd wegens het besturen van een auto met ondergewicht op zondag.

Russell kwam als eerste over de finish na slechts één pitstop te hebben gemaakt en eindigde net voor Hamilton. Hij vierde de overwinning in Spa, wat de derde overwinning uit de carrière van de Britse racer zou zijn geweest.

Raceofficials ontdekten echter dat zijn auto onder de gestelde limiet woog en besloten het resultaat te diskwalificeren.

“Het is heel triest om gediskwalificeerd te worden voor de race van vandaag. “Deze Grand Prix is ​​buitengewoon voor ons om een ​​one-stop-strategie te voeren”, aldus Russell. “Ook al werd ik gediskwalificeerd, ik ben er natuurlijk trots op dat ik als eerste over de finish kom. Het is ook goed dat het team nog kan winnen met Lewis.”

Hamilton zette een record van 105 F1-overwinningen neer voor de voormalige zevenvoudig wereldkampioen. Sindsdien heeft hij nu twee van de laatste drie races gewonnen zijn overwinning op Silverstone eerder deze maand kwam er een einde aan een wachttijd van bijna 1.000 dagen zonder overwinning sinds de voorlaatste race van 2021. Zijn comeback kwam nadat hij besloot volgend seizoen bij Ferrari te gaan werken en een einde te maken aan 12 jaar bij Mercedes.

“Ik heb medelijden met George, en je wilt geen race winnen door diskwalificatie, maar we zijn de afgelopen paar races teruggekomen en hebben voor overwinningen gevochten”, zei Hamilton. “Nu is de concurrentie erg hevig.”

Oscar Piastri van McLaren schoof op naar de tweede plaats, terwijl pole position-winnaar Charles Leclerc van Ferrari het podium completeerde.

Puntenleider Max Verstappen staat vierde nadat de drievoudig titelverdediger vanaf de elfde plaats startte na een gridstraf van tien plaatsen omdat hij te veel motor had gebruikt op zijn Red Bull-auto.

Lando Norris kende opnieuw een slechte start in zijn McLaren en eindigde als vijfde, waardoor Verstappen zijn voorsprong in het kampioenschap kon uitbreiden naar 78 punten.

“Over het geheel genomen was het een behoorlijk positieve dag voor mij, gezien het feit dat we vanaf de elfde positie startten en voor Lando eindigden, mijn belangrijkste rivaal in het kampioenschap”, aldus Verstappen.

De diskwalificatie van Russell verpestte wat door de 26-jarige, die vanaf de zesde positie startte, werd aangekondigd als een masterclass in bandenbeheer. Hij maakte slechts één fout, terwijl de andere topracers allemaal twee keer stopten tijdens de race van 44 ronden.

Zijn enige stop kwam in ronde 10, dus Russell reed 34 ronden op dezelfde banden en versloeg Hamilton die in zijn laatste set 18 ronden had gereden.

Nadat Russell van vreugde had gejuicht nadat de geblokte vlag had gezwaaid, prees zijn team op de radio hem half gekscherend als ‘de bandenfluisteraar’.

Maar het was allemaal tevergeefs.

“We moeten deze diskwalificatie op een elegante manier accepteren”, aldus Mercedes-teambaas Toto Wolff

“We hebben duidelijk een fout gemaakt en moeten ervoor zorgen dat we ervan leren… Met 1-2 verliezen was erg frustrerend en we kunnen ons alleen maar verontschuldigen bij George, die de race zo sterk leidde.”

Na moeilijkheden te hebben ondervonden aan het begin van dit seizoen, heeft Mercedes nu drie van de laatste vier races gewonnen. Russell won in Oostenrijk en Hamilton in Engeland.

Met McLaren, Mercedes, Red Bull en Ferrari allemaal in hetzelfde tempo – en het vermijden van crashes aan het einde van de race – kwam de overwinning neer op flinterdunne marges en de juiste pitstop- en bandenstrategie. De zes beste renners passeerden elkaar allemaal binnen 10 seconden.

Zeven winnaars in 13 races na de Hongaarse GP hebben dit seizoen tot het meest competitieve seizoen sinds 2012 gemaakt.

Verstappen heeft nu vier races zonder overwinning gereden, nadat hij vier van de eerste vijf Grand Prix van het jaar won.

Carlos Sainz van Ferrari werd zesde, voor Sergio Pérez van Red Bull, die op de tweede plaats aan de race begon na een slechte prestatie voor de zwaar onder druk staande Mexicaanse coureur. Fernando Alonso werd achtste voor Aston Martin, en Esteban Ocon in zijn Alpine en RB’s Daniel Ricciardo completeerden het puntentotaal.

Het circuit van Spa, gelegen in de glooiende bossen van de Ardennen, is met zeven kilometer het langste circuit in de F1. Zondag bleef de baan droog, in tegenstelling tot de motregen de dag ervoor waardoor de F2-race werd uitgesteld.

Nu 14 van de 24 races zijn voltooid, gaat het seizoen nu een zomerstop in tot de GP van Nederland op 25 augustus.