De Bruyne schittert terwijl België naar de top van Groep E klimt

KEULEN, DUITSLAND – JUNI 22: Kevin De Bruyne uit België viert het tweede doelpunt van zijn team met teamgenoot Yannick Carrasco tijdens de UEFA EURO 2024 groepsfasewedstrijd tussen België en Roemenië in het Stadion van Keulen op 22 juni 2024 in Keulen, Duitsland. (Foto door Justin Setterfield/Getty Images)

België boekte zijn eerste overwinning op het EK 2024 na zaterdagavond met 2-0 te hebben gewonnen van Roemenië.

Euro 2024

Resultaten: België 2-0 Roemenië

Datum: 22 juni 2024

Plaats: Stadion van Keulen

België liet Leandro Trossard vallen en gaf de voorkeur aan Dodi Lukebakio om samen met Jeremy Doku, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku in de aanval te gaan, terwijl zij ook een boost kregen van de terugkeer van Youri Tielemans na een blessure.

De Rode Duivels kenden een perfecte start nadat Tielemans hen binnen de eerste twee minuten op voorsprong zette met een treffer op de rand van het strafschopgebied na goed verdedigend spel van Lukaku.

De mannen van Domenico Tedesco bleven aanvallen en in de 18e minuut verdubbelde Lukebakio de voorsprong bijna met een curlingschot in het strafschopgebied dat het beste van doelman Florin Nita naar boven bracht.

België speelde echter een passerende wedstrijd en Roemenië was bij het ingaan van de rust lastig te breken en zonder dreiging stonden ze bij de rust nipt op voorsprong.

De ploeg van Tedesco voerde vanaf de rust de intensiteit op en acht minuten later verdubbelde De Bruyne bijna de voorsprong met een curlingschot dat centimeters naast de verre paal ging.

Even later namen de Rode Duivels geen enkel risico met Lukebakio, die al vroeg in de wedstrijd een gele kaart kreeg en hij werd vervangen door Trossard.

Voor alle exclusieve voetbalcontent en het laatste nieuws kun je hier terecht op ons WhatsApp-kanaal.

België bleef op voorsprong en kort na het uur scoorde Lukaku met een lage finish na een voorzet, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

De Roma-aanvaller was nog steeds enthousiast want een paar minuten later kreeg hij opnieuw een kans met een volley in het strafschopgebied, die knap werd gered door Nita.

België bleef ruimte houden achter de Roemeense verdediging, die moeite had om terug te vechten en De Bruyne bezorgde hen in de laatste tien minuten uiteindelijk een voorsprong van twee doelpunten met een schot na een steekpass van Koen Casteels.

De Tricolors bleven kwetsbaar voor tegenaanvallen, want tegen het einde van de wedstrijd kreeg Lukaku de kans om de stand op 3-0 te brengen voor de Rode Duivels nadat hij op doel was doorgebroken, maar zijn poging werd gered door Nita.

Het werd moeilijk in de blessuretijd toen België het maximale aantal punten pakte en op drie punten gelijk stond met elk team in Groep E, maar superieur was op het gebied van doelsaldo.