Pech Lukaku: België onder druk na openingsnederlaag – sportnieuws over ijshockey, wintersport en meer

Groepsfavorieten België stelde op het EK teleur tegen Slowakije. Aanvaller Lukaku speelt een centrale rol. De beslissing van de scheidsrechter zorgde voor discussie.

Romelu Lukaku verdween onder het gejuich van het zegevierende Slowaakse publiek. Nadat twee doelpunten werden afgekeurd, werd de ongelukkige Belg volledig bediend en stond hij enigszins apart van zijn teamgenoten. Als laatste profspeler uit de ploeg van coach Domenico Tedesco benaderde Lukaku de fans, waarvan sommigen floot. De Slowaken zijn al in feeststemming.

België en bondscoach Domenico Tedesco zijn slecht begonnen aan het EK en zullen net als op het WK in Qatar in 2022 moeten vrezen voor uitschakeling in de voorronde. De Rode Duivels, onder leiding van voetbalsterren Kevin De Bruyne en Lukaku, verloren in Frankfurt onverwacht met 0-1 (0-1) van Slowakije en konden de hoge verwachtingen niet waarmaken, ondanks duidelijk verbeterende kansen.

“Veel beter in de tweede helft. We waren niet op snelheid. We hadden moeten scoren, maar dat deden we niet. We verdienden het om te winnen”, aldus De Bruyne.

Lukaku werd een symbolische figuur in de nederlaag van België. De topscorer van België miste een zestal kansen en kreeg twee doelpunten geweigerd. Met name het tweede doelpunt, dat werd afgekeurd nadat Lois Openda uit Leipzig een handsbal pakte, werd onderwerp van gesprek.

Gräfe vindt het besluit begrijpelijk

“Ik denk dat het te veel was, maar het was uiteraard niet de bedoeling. Het is bitter voor België, maar voor mij was het een terechte beslissing”, aldus oud-scheidsrechter Manuel Gräfe over ZDF.

Voor een publiek van 47.000 mensen scoorde Ivan Schranz in de 7e minuut het beslissende doelpunt na een reeks fouten van de Belgische spelers, wat de grootste schok van het EK tot nu toe veroorzaakte.

Terwijl Slowakije mag hopen net als in 2016 de laatste zestien te bereiken, staan ​​de groepsfavorieten zaterdag (21.00 uur) in Keulen al in hun tweede wedstrijd tegen koploper Roemenië. Slowakije speelt vrijdag (15.00 uur) tegen Oekraïne, dat met 3-0 verloor van Roemenië.

Lukaku is er niet blij mee, Slowakije gaat aan de leiding

Voor Tedesco was dit zijn eerste wedstrijd als coach op een groot toernooi, zeven jaar nadat hij de leiding had genomen in de tweede divisie in Erzgebirge Aue. In een opgerold wit T-shirt zong de voormalige coach van Schalke 04 en RB Leipzig het volkslied dat hij in februari 2023 met grote hoop opnam.

En de eerste scène was al bemoedigend: in amper drie minuten tijd had Lukaku’s Sturmtank de 1-0 moeten maken nadat de pass van Jérémy Doku door De Bruyne werd binnengegeven. De 31-jarige speler faalde echter op een kansrijke positie. Kort daarna kreeg Lukaku, die met zijn elfde optreden de enige EK-recordspeler van België werd, nog een kans, maar dit keer stak hij de bal te ver naar voren tegen de aanstormende Martin Dubravka. Kort voor rust miste Lukaku opnieuw een goede kans.

Het onoplettend benutten van kansen door België werd in een snelle openingsfase al snel afgestraft door twee ploegen die aanvankelijk zeer aanvallend waren. Doordat Doku vanuit zijn eigen hoekvlag een slechte pass maakte, kon Juraj Kucka geheel vrij afwerken. Schranz kon vanuit een krappe hoek de rebound pakken en zo op voorsprong komen. Ook omdat hoofd defensie Wout Faes buitenspel had gefloten.

“Slaap lekker” in de eerste helft

Naast kwesties met betrekking tot de kwaliteit van de Belgische defensie, zijn er ook personele zorgen. Thomas Meunier is in ieder geval tot aan de wedstrijd tegen Roemenië afwezig, het trio Arthur Theate, Axel Witsel en Jan Vertonghen keerde pas kort voor aanvang van het toernooi terug van een blessure.

België serveerde zelfs goed met een stand van 0-1. Na een precieze aanval inclusief een schitterende hiel-take miste Lukas Haraslin (39) met zijn krachtige volley tegen de krachtige Koen Casteels, die Champions League-winnaar Thibaut Courtois volgde in het Belgische doel. “Ik vraag me af hoe sterk deze Belgische ploeg is. Ze moeten wakker worden. Tot nu toe is er nog sprake van een diepe slaap, op alle vlakken van de ploeg”, zei Michael Ballack bij rust op MagentaTV.

België loopt, Lukaku viert twee keer te vroeg

Dat veranderde na de pauze. En Lukaku blijft een gewilde speler. Hoewel Dubravka (55) de eerste kans redde, viel de gelijkmaker in de volgende scène – maar na controle van het videobewijs telde dat niet omdat de spits lichtelijk buitenspel stond. Het Belgische team heeft het groots gevierd en beide teams zijn weer klaar voor de aftrap.

Een paar minuten later viel Lukaku België opnieuw aan, dit keer trof zijn schot het doel. Het schot van invaller Johan Bakayoko werd geblokt door de doellijn. En het tweede doelpunt van Lukaku werd na controle op het videoscherm niet meegeteld. Openda raakt de bal met zijn hand aan voordat hij een doelpunt scoort in een lopend duel.

© dpa-infocom, dpa:240617-99-432002/6