België 0-1 Slowakije: Romelu Lukaku krijgt twee doelpunten afgekeurd na schokkend eerste Euro 2024-resultaat

Slowakije zorgde voor een verrassende Euro 2024-opener toen ze Groep E-favorieten België verbijsterden tijdens een chaotische ontmoeting in Frankfurt.

Er ontstond drama in de slotminuten toen Romelu Lukaku dacht de gelijkmaker te hebben gemaakt, maar de video-assistent-scheidsrechter (VAR) sloot in de aanloop een handsbal uit.

Het was het tweede doelpunt dat hij scoorde en dat werd afgekeurd door de VAR nadat hij eerder naar huis was gegaan van Amadou Onana.

Ivan Schranz zette Slowakije op voorsprong toen hij profiteerde van een defensieve fout van Jeremy Doku van Manchester City, waardoor België verbijsterd achterbleef op de derde plaats in de wereld. Slowakije staat 45 plaatsen onder hem op de 48e plaats.

Na talloze kansen te hebben gemist tijdens de wedstrijd, waarbij meerdere keren werd verloren van topscorer aller tijden Lukaku, stond België uiteindelijk met lege handen.

In een chaotische negentig minuten werd invaller Johan Bakayoko ontkend door een schitterende bal van de Slowaak David Hancko op de doellijn.

Lukaku’s frustratie groeide naarmate de kansen bleven stromen – de beste kwam drie minuten nadat Doku een spectaculaire run over rechts maakte.

Het onvermogen van België om het spel onder controle te krijgen zorgde ervoor dat het land bij de rust op achterstand kwam, en de fatale fout van Doku hielp Slowakije aan de leiding.

Kevin de Bruyne van Manchester City bleef een bedreiging, terwijl Leandro Trossard van Arsenal een schot over de lat krulde na een slechte redding van doelman Martin Dubravka.

Lukas Haraslin kwam ook dichtbij voor Slowakije en vuurde een voortreffelijk uitgevoerde volley richting doel die Koen Casteels moest redden, voordat hij in de tweede helft opnieuw naast schoot.

België, dat in de groepsfase werd uitgeschakeld voor het WK 2022, zal moeten reageren als het de volgende keer tegen Roemenië speelt, dat maandagmiddag in hun andere wedstrijd een verbluffende 3-0 overwinning boekte op Oekraïne.

Terwijl België zaterdag naar Keulen reist om zich te herstellen, staat Slowakije tegenover Oekraïne, ongetwijfeld gesteund door hun perfecte start van het EK 2024.