EM begint te mislukken: Bundesliga-ster bezorgt IJsland zege tegen België

EM begon niet te werken
Bundesliga-ster bezorgt IJsland overwinning op België

Nu is de laatste groep begonnen op het EK. België en IJsland trokken in het trainingsstadion van Manchester City. Wolfsburg’s Sveindis Jonsdottir was overtuigend, maar kon zijn team niet naar de overwinning leiden. Het zal voor beide landen zeer streng zijn.

Een gelijkspel bij de start van Groep D van het EK voetbal in Engeland. In het Academy Stadium van Manchester City zijn België en IJsland 1:1 (0:0) van elkaar gescheiden. Na een doelpuntloze eerste helft bezorgde de 30-jarige Berglind Thorvaldsdottir de ploeg uit het hoge noorden van Europa in de 50e minuut met een kopbal van dichtbij de leiding. In de eerste helft werd hij vanaf de penaltystip gered door een zwak schot in de linkerhoek van de Belgische doelman Nicky Evrad.

Met het voordeel controleerde IJsland de wedstrijd slechts kort en moest het in de 67e minuut de gelijkmaker accepteren. Justine Vanhaevermaet hield het hoofd koel vanaf de penaltystip nadat scheidsrechter Tess Olofsson een penalty toekende na een onhandige tackle van Gunnhildur Jonsdottir.

De Bundesliga is al vroeg goed vertegenwoordigd in Groep D. Glodis Viggosdottir, Karolina Vilhjalmsdottir (beiden Bayern München) en Sveindis Jonsdottir (VfL Wolfsburg) starten voor IJsland, terwijl Tine De Caigny van Bundesliga-kant TSG Hoffenheim in de basis van België staat. De jonge Jonsdottir wist nog enkele accenten te leggen, maar zijn beste kans in de 48e minuut werd gedwarsboomd door de Belgische doelman. Invaller Alexandra Johannsdottir uit Frankfurt verspeelde in de extra tijd een goede kans om er 2-1 van te maken voor IJsland. Hij kopte de bal van dichtbij naast het doel, het bleef gelijkspel.

“We weten dat we in onze poule kunnen winnen van het IJslandse damesteam”, zei bondscoach Ives Serneels voor de wedstrijd. Met Italië en titelfavorieten uit Frankrijk wachten nog twee helften op beide landen. Noch IJsland, noch België, dat voor de tweede keer aan het EK deelneemt, heeft wellicht een wonder nodig om van de groepsfase naar de knock-outfase van het EK te gaan.