wedstrijdverslag | Engels Spaans

Voor de tweede keer op rij hebben Engelse voetballers de halve finales van het EK bereikt, waarmee ze hun recordhoogte voortzetten.

De gastheren verslaan Spanje met 2-1 (1-1, 0-0) na verlenging in Brighton in een thriller en mogen blijven dromen van het winnen van de titel in eigen land. Noch Zweden, noch België wachten in de strijd voor de finale in Sheffield op dinsdag.

Bijna 29.000 toeschouwers juichen in het stadion

Toekomstig inwoner van München, Georgia Stanway (96) nam de beslissing in het bijzijn van 28.994 fans. Eerder had Ella Toone (84) de Lionesses, die in de voorrondes al schitterden met drie overwinningen en 14-0, in extra tijd gered. De ploeg van coach Sarina Wiegman plaatste zich voor de vierde keer op rij voor de halve finales van een groot toernooi. Esther Gonzalez (54) zette de bezoekers aanvankelijk op voorsprong.

spel op ooghoogte

Net als bij de 2-0-nederlaag tegen Duitsland in de groepsfase begon Spanje met veel balbezit, maar profiteerde het niet van de weinige kansen die het had in de strijd om hun tweede deelname aan de halve finales van het EK. De omissie werd voor rust bijna bestraft, maar het doelpunt van Ellen White (37′) werd afgekeurd wegens buitenspel.

Engeland rijst van achteren op

Spanje sloeg vervolgens vroeg in de tweede helft toe: invaller Athenea stuurde een knappe pass naar Esther, die een laag schot vond. Het Engelse team reageerde op het eerste doelpunt van het toernooi met een wilde staking en kreeg vlak voor het einde van de reguliere speeltijd de gelijkmaker, maar de gelijkmaker werd geopperd vanwege een eerdere overtreding. Een schot met rechts van Stanway bracht Engeland uiteindelijk op weg naar de overwinning.