Het was een avond op de IAAF Wereldkampioenschappen – Sportnieuws over ijshockey, wintersport en meer

De VS hadden genoeg redenen om dag drie van de Wereldkampioenschappen atletiek in Eugene te vieren – vier gouden medailles gingen naar de gastheren. Favorieten worden gediskwalificeerd.

De Wereldkampioenschappen zijn de Shelly-Ann Fraser-Pryce-etappe. De sprinter uit Jamaica rende voor de vijfde keer naar de 100 meter titel en pakte samen met Shericka Jackson en Elaine Thompson-Herah alle drie de medailles voor haar thuisland in Eugene.

100 meter:

Shelly-Ann Fraser-Pryce won – opnieuw – WK-goud op de 100 meter. Hij won voor de vijfde keer de meest prestigieuze discipline van de Wereldkampioenschappen atletiek en zette zijn thuisrivalen op hun plaats met een tijd van 10,67 seconden. Shericka Jackson had 10,73 seconden voorsprong op vijfvoudig Olympisch gouden medaillewinnaar Elaine Thompson-Herah in 10,81 seconden, waarmee het enorme succes van Jamaica werd afgerond. De Duitse kampioen Gina Luckenkemper werd in de halve finale in 11,08 seconden uitgeschakeld.

110 meter horden:

Grant Holloway heeft zijn wereldtitel verdedigd. Met 13,03 seconden was hij 0,05 seconden sneller dan teamgenoot Trey Cunningham. Asier Martínez uit Spanje pakte brons in 13,17 seconden. De Amerikaan Devon Allen, die begon met wereldrecordambities en die een NFL-contract heeft getekend met de Philadelphia Eagles en in de toekomst wil gaan voetballen, werd gediskwalificeerd voor een valse start. De Duitser Gregor Traber heeft de finale niet gehaald.

Kogelstoten:

Wereldrecordhouder Ryan Crouser heeft de eerste wereldtitel uit zijn roemruchte carrière gewonnen. Met een afstand van 22,94 meter wist de Olympisch kampioen van 2016 en 2021 zijn Amerikaanse rivalen af ​​te houden in een spannende finale. Tweevoudig wereldkampioen Joe Kovacs sprong 22,89 meter en pakte zilver. Derde is Josh Awotunde met 22,29 meter.

Discus:

Geen van de drie Duitsers haalde de finale. Voor Torben Brandt was het 54,11 yards na slechts drie pogingen, voor Martin Wierig was 62,28 yards niet genoeg. Henrik Janssen noteerde slechts 61,85 meter en is daarmee, net als de andere twee, duidelijk in zijn beste vorm van het seizoen. Mykolas Alekna uit Litouwen behaalde de verste worp in de kwalificatie met een afstand van 68,91 meter.

polsstokhoogspringen:

Jacqueline Otchere werd tiende. De 26-jarige van MTG Mannheim viel in de finale 4,60 meter en liep daarmee ook de norm voor het EK in München over drie weken mis. Uiteindelijk klokte Otchere 4,45 meter, vijf centimeter lager dan zijn beste prestatie van het seizoen in de kwalificatie. Olympisch kampioen Katie Nageotte verovert wereldtitel van Verenigde Staten van Amerika met 4,85 meter, wat hij in de eerste poging lukte. Zilver gaat naar teamgenoot Sandi Morris die even groot is. Nina Kennedy uit Australië pakte brons met een sprong van 4,80 meter.

10.000 meter:

Wereldrecordhouder Joshua Cheptegei verdedigde met succes zijn titel. De langeafstandsloper uit Oeganda won de gouden medaille met een tijd van 27:27,43 minuten. De 22-jarige Keniaan Stanley Waithaka Mburu stelde verrassend het zilver veilig in de 27:27.90 minuut. De tweede medaille voor Oeganda ging naar Jacob Kiplimo, die als derde eindigde met een tijd van 27:27.97. Duitse lopers staan ​​niet aan de start.

hamer gooien:

Brooke Andersen uit Amerika won goud. Met 78,96 meter neemt hij duidelijk afstand van de concurrentie. Zilver verzekerde Canada’s vijfde Olympische Camryn Rogers met 75,52 meter. Janee’ Kassanavoid uit de Verenigde Staten pakte brons op het WK met 74,86 meter. Onverwacht faalde Samantha Borutta uit Frankfurt in de kwalificatie.

zevenkamp:

Na de eerste vier disciplines van de zevenkamp staat Sophie Weißenberg op de negende plaats met 3692 punten. Zijn beste individuele resultaat was een achtste plaats op de 200 meter. De Belg Nafissatou Thiam leidt, 61 punten voorsprong op Anouk Vetter van Nederland. Met 80 punten achterstand op Thiam staat de Amerikaanse Anna Hall op de derde plaats.

© dpa-infocom, dpa:220718-99-60725/4